Ketupat Daun Palas dengan Kacang Soya - Resepi Menu Hari Raya

Ketupat Daun Palas dengan Kacang Soya - Resepi Menu Hari Raya | Ketupat merupakan hidangan yang sering kita nikmati menjelang hari raya. Ketupat palas memang sangat sedap pulutnya lembut dan berlemak.

Ketupat Daun Palas dengan Kacang Soya - Resepi Menu Hari Raya | Ketupat merupakan hidangan yang sering kita nikmati menjelang hari raya. Ketupat palas memang sangat sedap pulutnya lembut dan berlemak.


Ramuan Ketupat Daun Palas dengan Kacang Soya



  1. 1 kg beras pulut susu
  2. 300 gm kacang soya
  3. 1 kg santan pekat
  4. 1 helai daun pandan
  5. Garam secukup rasa
  6. 1 helai daun pandan
  7. 50-70 helai daun palas


Langkah


Rendam kacang soya lebih kurang sejam ke dua jam. Kemudian rebus sehingga kacang soya lembut. Tos dan ketepikan.
Rendam kacang soya lebih kurang sejam ke dua jam. Kemudian rebus sehingga kacang soya lembut. Tos dan ketepikan.


Beras pulut dibersihkan dan direndam lebih kurang sejam ke dua jam. Kemudian toskan. Kukus beras pulut dalam setengah jam atau sehingga pulut hampir masak.
Beras pulut dibersihkan dan direndam lebih kurang sejam ke dua jam. Kemudian toskan. Kukus beras pulut dalam setengah jam atau sehingga pulut hampir masak.



Masukkan pulut ke dalam mangkuk dan campurkan dengan kacang soya yang telah direbus beserta dengan santan dan garam secukup rasa. Gaulkan semuanya sekata.
Masukkan pulut ke dalam mangkuk dan campurkan dengan kacang soya yang telah direbus beserta dengan santan dan garam secukup rasa. Gaulkan semuanya sekata.




Kukus semula dalam 15-20 minit. Kemudia masukkan ke dalam mangkuk dan biarkan sejuk seketika.
Kukus semula dalam 15-20 minit. Kemudia masukkan ke dalam mangkuk dan biarkan sejuk seketika.




Sementara proses menunggu langkah-langkah di atas, anda bolehlah bentukkan kelongsong ketupat palas terlebih dahulu. Bila pulut yang dah dikukus tadi sejuk, bolehlah masukkan ke dalam kelongsong ketupat palas.
Sementara proses menunggu langkah-langkah di atas, anda bolehlah bentukkan kelongsong ketupat palas terlebih dahulu. Bila pulut yang dah dikukus tadi sejuk, bolehlah masukkan ke dalam kelongsong ketupat palas.




Daun ketupat palas dibetuk segitiga kemudian masukkan pulut sehingga padat ke dalam kelongsong. Kemudian lilit daun palas mengikut bentuk segitiga. Hujungnya masuk ke dalam poket.
Daun ketupat palas dibetuk segitiga kemudian masukkan pulut sehingga padat ke dalam kelongsong. Kemudian lilit daun palas mengikut bentuk segitiga. Hujungnya masuk ke dalam poket.





Ketupat daun palas yang telah siap perlu dikukus lagi lebih kurang 10-15 minit atau sehingga daun palas layu atau kekuningan.
Ketupat daun palas yang telah siap perlu dikukus lagi lebih kurang 10-15 minit atau sehingga daun palas layu atau kekuningan.




Siap untuk dihidangkan! Selamat mencuba!





Comments


Recent Posts Widget



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Followers