KEPINGAN BADAN BERKRIM

Resipi asal dari Australia....

Bahan A:-
125 g gula halus (kastor)
2 biji telur Gred A
1 camca teh esen vanilla
165 g self-raising flour (tepung berserbuk penaik)
125 ml whipping cream

Bahan B:-
90 g mentega
80 g gula halus (kastor)
75 ml whipping cream
1 camca besar tepung gandum
100 g kepingan badam (flake almonds)



Cara membuatnya:-
1- Dalam satu bekas, kacau bahan A, kecuali tepung, hingga sebati dan gula hancur. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul hingga sebati dan tidak berbintil2.

2- Tuang adunan ke loyang berukuran (10 x 10 x 1) inci yang telah dilenser dgn mentega dan dialas dgn kertas pada dasar loyang. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 minit.

3- Satukan bahanB dalam periuk, kecuali kepingan badam. Masak atas api perlahan hingga hingga semua bergaul mesra, biar mendidih dan sedikit pekat, kacau selalu. Kemudian masukkan kepingan badam dan gaul hingga rata.

4- Keluarkan kek dari oven dan ratakan adunan no. 3 atas permukaan kek dan ratalan dgn spatula. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar 15 minit lagi. Sejukkan sebelum dipotong

Comments


Recent Posts Widget



Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Followers